Böcekler, Renk Değiştiren Nanoparçacıkların Gelişmesine Yardımcı Oluyor

Böcekler, Renk Değiştiren Nanoparçacıkların Gelişmesine Yardımcı Oluyor

Böcekler, Ticari Kullanım İçin Renk Değiştiren Nanoparçacıkların Gelişmesine Yardımcı Oluyor. Bilim adamları, böceklerin parıldayan ve değişen renklerinden esinlenerek, renk tonunu değiştirebilen nanoparçacıklar geliştirdiler.

Bazı böceklerin kabukları ya da dış iskeletleri, ışığı saçan ve göz kamaştırıcı renkler üreten kristal biçimli yığınlar ile kaplıdır. Bazı durumlarda, bu renkler görünüm açısının hafifçe kaymasıyla değişebilir. Bilim adamları böceklerdeki bu özellikleri gösteren yapısal renkleri, boya, kozmetik ve diğer ürünlerde kullanabilmek için çalışmalar yapıyorlar. Pek çok pigmentin aksine, yapısal renkler çevre dostudur ve solmaya karşı direnirler.

Bununla birlikte, yapısal renkleri malzemelere entegre etmek için kullanılan güncel teknikler zaman alıcı ve masraflıdır. Ve bir kez bir yüzeye tutturulduklarında onları değiştirmek zordur. Geon Hwee Kim, Taechang An ve Geunbae Lim bu zorlukların üstesinden gelmeye çalıştı.

Araştırmacılar, 40 ila 80 derece santigrat derece suda çinko oksit sıralı nano yapılarını sentezlemek için hidrotermal büyüme adı verilen bir işlemi kullandılar.

Bu teknik minik parçacıkları hızlı ve kolay bir şekilde üretti. Metod ayrıca, nano yapıların boyutunu ve aralıklarını daha iyi kontrol edilebilmesini sağladı. Bu, bir materyal veya kumaşta renkleri gerektiği gibi ayarlamak için önemli bir adım. Araştırmacılar, bu yeni tekniğin, sensörlerde kullanılmak üzere mikroelektrodların imalatı da dahil olmak üzere geniş uygulamalara sahip olabileceği söylüyor.

Araştırmacılar, Kore Ulusal Araştırma Vakfı tarafından destek alıyorlar.
Makale ” Bioinspired Structural Colors Fabricated with ZnO Quasi-Ordered Nanostructures” ismi ile http://pubs.acs.org/da yayınlandı.

Yazar hakkında

profesör administrator

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.