Nanoteknoloji ve Tekstil

Nanoteknoloji ve Tekstil

Birçok alanda olduğu gibi, tekstil sektöründe de nano yapılı malzemeler son zamanlarda üreticiler tarafından tercih edilen bir malzeme sınıfı olmuştur. Nanomalzemelerin tekstil alanında popüler olmasının sebepleri mekanik dayanımları, kimyasal dirençleri, su iticiliği ve anti bakteriyel olabilmeleri gibi özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca bu alandaki araştırmalar günümüzde hala devam etmekte ve tekstil ürünleri günden güne daha iyi kalitede üretilebilmektedir. Nano yapıdaki malzemeleri tekstil ürünlerine eklemek sanıldığı kadar kolay olmamakla birlikte var olan üretim metotları nano malzeme katkılı kumaşları üretmek için çok da uygun değildir. Bu durum, üretim maliyetini, ürün kalitesini ve nano yapıların kumaş içerisinde dağılımını etkilediği için büyük bir problem olmaktadır. Dolayısıyla bu problemleri çözmek için birçok araştırma ve geliştirme çalışmaları yapılmaktadır. Nanomalzemelerin kullanılmasında dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise insan sağlığına ve çevreye olan etkileridir. Bu alanda birçok çalışma yapılmasında rağmen, tekstil ürünlerinde kullanılan nanomalzemerin toksikliği henüz tam anlamıyla anlaşılamamıştır.

Tekstil ürünlerinin performansını artırmak veya yeni/özgün özelliklerde ürünler elde etmek için, genellikle doğal veya sentetik iplikleri nano boyutlu malzemelerle karıştırarak kumaş kompozit yapıları üretilir.

Tekstil sektöründe kullanılan nanomalzemelerin bazıları ve bunların özellikleri şu şekildedir;

?Karbon siyahınanoparçacığı veya nanofiberi kumaşa elektrik iletkenliği sağlarken, kumaşın mekanik ve aşınma dayanımını artırmaktadır.

?Çok hafif ağırlıkta olan Karbon Nanotüp tekstil ürünlerinin mekanik özelliklerini olağanüstü artırırken, elektrik ve termal iletkenlik sağlar.

?Metal oksit nanoparçacıkları kumaşa anti bakteriyel, foto katalitik özellik, elektrik iletkenliği ve UV ışınlarından korunma gibi faydalar sağlayabilirler.

?Metal nanoparçacıkları anti bakteriyel etkilerinin yanı sıra kumaşların estetiğini ve güneşle etkileşimlerini etkileyebilirler.

?Nanokiller en çok alev geciktirici özellikleriyle bilinirler ayrıca UV ışınlarından koruma, elektriksel ve kimyasal direnç sağlama gibi özellikleri de vardır.

Bu nano yapılı parçacıkların sağlamış olduğu faydalar sayesinde, farklı amaçlarla kullanıldıkları tekstil ürünlerini de aşağıdaki gibi örneklendirebiliriz.

?Spor alanında kullanılan kumaşlarda ter kokusunu giderici, antibakteriyel ve yüksek mekanik dayanıma sahip ürünler

?Kimyasal ve ısıl dayanımı yüksek, uzun süreli kullanım sağlayan kişisel koruyucu kumaşlar

?Askeri amaçlı, esnek vücut zırhları, radyasyondan koruyan zırhlar ve balistik kumaşlar

?Anti bakteriyel, yara pansumanı ve hasta yataklarında kullanılan tıbbi kumaşlar

?İletken kumaşlar sayesinde giyilebilir elektronikler

Yazar hakkında

profesör administrator

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.