Covid-19

Covid-19

Koronavirüsler hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine göre, bilim adamlarının zoonotik olarak adlandırdığı şeydir, yani hayvanlardan insanlara bulaşabilirler.

Koronavirüs Belirtileri Nedir ?

Virüsler, genellikle soğuk algınlığına benzer şekilde, hafif ila orta derecede üst solunum yolu hastalığı olan insanları hasta edebilir. Koronavirüs semptomları arasında burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve belki de birkaç gün sürebilen bir ateş bulunur.

Bağışıklık sistemi zayıf, yaşlılar ve çok genç olanlar için, virüsün zatürre veya bronşit gibi daha düşük ve çok daha ciddi bir solunum yolu hastalığına neden olma ihtimali vardır. Ölümcül olduğu bilinen az sayıda insan koronavirüsü vardır.

MERS virüsü olarak da bilinen Middle East Respiratory Syndrome ilk olarak 2012 yılında Orta Doğu’da rapor edildi ve aynı zamanda solunum problemlerine neden oldu, ancak bu semptomlar çok daha şiddetliydi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden paylaşılan bilgiye göre, MERS ile enfekte olan her 10 hastanın üçte dördü öldü.

SARS olarak da bilinen Severe Acute Respiratory Syndrome, daha ciddi semptomlara neden olabilen diğer koronavirüstür. İlk olarak güney Çin’deki Guangdong eyaletinde tanımlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) göre, solunum problemlerine neden olur, ancak aynı zamanda ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaları % 0-50’si arasında değişmekte olup yaşlılar en savunmasız durumdadır.

Wuhan koronavirüsünün şu anda SARS ve MERS’den daha hafif olduğu düşünülmektedir ve semptom geliştirmesi daha uzun sürer. Hastalar bir hafta boyunca hafif bir öksürük ve ardından nefes darlığı ile hastaneyi ziyaret ettiler. Şimdiye kadar, vakaların yaklaşık% 15 ila % 20’si şiddetli hale geldi.

Koronavirüs Nasıl Yayılır ?

Virüsler hayvanlarla insan temasından yayılabilir. Dünya Sağlık Örgütüne göre, bilim adamları MERS’in develerde başladığını düşünüyor. SARS vakasında bilim adamları misk kedilerinden şüpheleniyorlardı. Yetkililer, Wuhan’daki mevcut salgına hangi hayvanın neden olduğunu henüz bilmiyorlar.

Virüslerin insandan insana bulaşması söz konusu olduğunda, genellikle birisi enfekte bir kişinin öksürükteki salgılarıyla temas ettiğinde olur.

Virüsün hastalığa neden olma yeteneğine bağlı olarak, öksürük, hapşırma veya el sıkışma bulaşmaya neden olabilir. Virüs, enfekte olmuş bir kişinin dokunduğu ve daha sonra ağzına, burnuna veya gözlerine dokunarak da bulaşabilir.

Wuhan koronavirüsü için insandan insana bulaşma doğrulanmıştır, ancak uzmanlar şimdi kimin en çok bulaştırdığını, kimin en fazla risk altında olduğunu ve bulaşmanın çoğunlukla hastanelerde mi yoksa toplumda mı meydana geldiğini anlamaya çalışmaktadır. SARS ve MERS büyük ölçüde hastanelerin içinde bulaşmıştır.

Koronavirüsten Kimler Daha Çok Etkilenir ?

MERS, SARS ve Wuhan koronavirüs yaşlı insanlarda daha ciddi hastalıklara neden gibi gözükse de, en son salgın etrafında belirsizlik devam etmektedir. Wuhan koronavirüsünün şimdiye kadar bildirilen vakalarında hiçbirinin henüz çocuklar arasında olduğu doğrulanmamıştır. Uzmanlar ortalama yaşın 40 yaş ve üstü olduğunu belirtmiştir.

Koronavirüs tedavisi

Spesifik bir tedavi yoktur, ancak araştırmalar devam etmektedir. Çoğu zaman, semptomlar kendi kendine gider ve uzmanlar erken bakım almayı önerir. Semptomlar standart soğuk algınlığından daha kötü hissedilirse, mutlaka doktora danışılmalıdır.

Doktorlar ağrı veya ateş ilacı reçete ederek semptomları hafifletebilir.

İnsan Koronavirüs Tipleri

Koronavirüsler yüzeylerindeki taç benzeri sivri uçları için bu şekilde adlandırılmıştır. Alfa, beta, gama ve delta olarak bilinen dört ana koronavirüs alt grubu vardır.

İnsan koronavirüsleri ilk olarak 1960’ların ortalarında tanımlandı. İnsanları enfekte edebilen yedi koronavirüs şunlardır:

  1. 229E (alfa koronavirüs)
  2. NL63 (alfa koronavirüs)
  3. OC43 (beta koronavirüs)
  4. HKU1 (beta koronavirüs)
  5. MERS-CoV (Ortadoğu Solunum Sendromuna neden olan beta koronavirüs veya MERS)
  6. SARS-CoV (ciddi akut solunum yolu sendromuna veya SARS’a neden olan beta koronavirüs)
  7. 2019 Yeni Coronavirüs (2019-nCoV)

Dünyadaki insanlar genellikle insan koronavirüsleri 229E, NL63, OC43 ve HKU1 ile enfekte olur.

Bazen hayvanları enfekte eden koronavirüsler gelişebilir ve insanları hastalayabilir ve yeni bir insan koronavirüsü haline gelebilir. Bunun son üç örneği 2019-nCoV, SARS-CoV ve MERS-CoV dur.

Koronavirüs Nasıl Önlenir ?

Henüz bu virüs ailesine karşı korunacak bir aşı yoktur. Bir MERS aşısı için denemeler devam etmektedir. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri yeni virüse karşı aşı üzerinde çalışmaktadır, ancak klinik araştırmaların başlaması aylar ve mevcut hale gelene kadar bir yıldan fazla olacaktır. Hasta olan insanlardan kaçınarak enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz.

Koronavirüs Test Kiti Var Mı?

Mikrobiyolojik testler mevcuttur. Ters-Transkriptaz-Polimeraz Zincir Reaksiyonu, RT-PCR içerir. Moleküler Tanı, Serolojik Testler, Viral Kültür, Genetik Sekanslama denilen tekniklerden faydalanılır.

Yazar hakkında

profesör administrator

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.