Gümüş nitrat en önemli gümüş tuzudur. Renksiz ağır kristaller teşkil eder. Tıpta dağlamak maksadıyla kullanılır ve antibakteriyel özelliği vardır. Siğil tedavisinde çok iyidir. Ayrıca deriyi ve organik maddeleri karartmada tercih edilir.
Görünümü : Beyaz – Gri Toz
Kimyasal Adı : Nitric acid silver(1+) salt
Kimyasal Formülü : AgNO3
Ambalaj Şekli : 25 Kg. Çuvallarda
Tanımı ve Kullanım Alanları :
Gümüş nitrat, gümüşü külçe veya gümüş folyo gibi gümüşü nitrik asit ile reaksiyona sokarak, gümüş nitrat, su ve azot oksitleri ile sonuçlanarak hazırlanabilir. Tepkime yan ürünleri, kullanılan nitrik asit konsantrasyonuna bağlıdır .
3 Ag + 4 HNO 3 (soğuk ve seyreltik) → 3 AgNO 3 + 2 H 2 O + YOK
Ag + 2 HNO 3 (sıcak ve yoğunlaştırılmış) → AgNO 3 + H 2 O + NO 2
Bu, reaksiyon sırasında evrimleşmiş toksik azot oksit (ler) nedeniyle bir duman kapağı altında yapılır.
Gümüş nitrat ile tipik bir reaksiyon, bir gümüş nitrat solüsyonunda bir bakırçubuğu askıya alıp birkaç saat bırakır. Gümüş nitrat bakırla tepkimeye girerek saçlı gümüş metal kristalleri ve mavi bir bakır nitrat çözeltisi oluşturur :
2 iyodinin 3 + Cu → Cu (NO 3 ) 2 + 2 Ag
Gümüş nitrat ısıtıldığında ayrışır:
2 iyodinin 3 2 Ag (k) + → (I) O 2 (g) + 2 NO 2 (g)
Çoğu metal nitrat, ilgili oksitlere termal olarak ayrışır , ancak gümüş oksit gümüş nitrattan daha düşük sıcaklıkta parçalanır, bu nedenle gümüş nitratın ayrışması, bunun yerine elemental gümüş verir.
Gümüş nitrat en önemli gümüş tuzudur. Renksiz ağır kristaller teşkil eder. Tıpta dağlamak maksadıyla kullanılır ve anti bakteriyel özelliği vardır. Siğil tedavisinde çok iyidir. Ayrıca deriyi ve organik maddeleri karartmada tercih edilir. Deriyi kararttığından cehennem taşı ismini almıştır. Suda ve alkolde kolayca çözündüğünden birçok gümüş bileşiklerinin elde edilmesinde ilkel madde olarak kullanılır. En çok kullanıldığı yerler, başta fotoğrafçılık olmak üzere mürekkepler, saç boyası yapımı ve gümüş kaplamacılığıdır. Bileşenleri gümüş ve nitrik asittir. Sentezi ise örnekteki formüle göre yapılır:
Ag + 2 HNO3 → AgNO3 + NO2 + H2O
Kullanım Alanları
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yazar hakkında