Demir, yer kabuğunda bulunan en yüksek bulunan metaldir. Demir cevheri, çelik üretiminden veri depolama cihazlarına kadar çeşitli uygulamalarda kullanılan demir oksitleri üretmek için başlangıç malzemesidir. Şu anda demir oksit nanopartiküllerinin kontrast maddeler veya tümör terapötik ajanlar gibi tıbbi kullanımlardaki uygulamaları test edilmektedir.
Kullanıcının elektronik cihazlarda ve veri depolama ortamlarında kullanılan demir ve demir oksit nanopartikülleriyle temas etme şansı çok azdır. Bununla birlikte, tıp alanında, demir oksit nanopartikülleri doğrudan insan vücuduna enjekte edilir. Bu nedenle demir oksit preparatlarının kullanılan konsantrasyonlarının toksik olmamasını sağlamak son derece önemlidir.
Tıbbi uygulamalarda kullanılan uygulanan demir ve demir oksit miktarları, vücuttaki doğal demir kaynaklarına kıyasla çok azdır ve toksik olmadığı kabul edilir. Doğal olarak oluşan demir oksitler, çevrede her yerde bulunur ve doğal olarak oluşan formlar ile sentetik olarak üretilen demir oksit nanopartikülleri arasında ayrım yapmayı zorlaştırır. Çevre mühendisleri bu malzemeyi, nanopartiküllerin genellikle kimyasallar elimine edildikten sonra kaldığı yeraltı suyundan toksik bileşiklerin uzaklaştırılması gibi çevresel iyileştirme amaçları için kullanıyorlar. Genel olarak demir ve demir oksit nanopartiküllerinin çevre ve sakinleri için toksik olmadığı kabul edilir, yalnızca istisnai olarak yüksek konsantrasyonlar sorunlu olabilir. Bununla birlikte, metalik demirin etkileri ile ilgili demir oksitler arasında ayrım yapmak esastır, çünkü ilki organizmalar tarafından alınamaz. Bununla birlikte, demir oksitler, aşırı miktarlarda uygulandığında hem insanlarda hem de vahşi yaşamda olumsuz etkilere neden olabilecek önemli eser elementlerdir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yazar hakkında