Çinko oksit, teknik uygulamalar söz konusu olduğunda çok yönlüdür: kauçuk üretiminde, çimento ve boyalarda, elektronikte, tıbbi ürünlerde ve ayrıca katalizör olarak kullanılır. Çinko aynı zamanda insanların, hayvanların ve bitkilerin yaşamı için vazgeçilmez bir unsurdur.
Sağlıklı bir yaşam için, bir insan diyetten elde edilen günlük olarak 12 ila 15 mg çinko gerektirir. Çoğu durumda çinko, doğal gıda kaynaklarından gelen çinko oksit şeklinde alınır ve daha sonra vücutta çözünerek çinko iyonlarını serbest bırakır. Ancak çinko bile çok yüksek konsantrasyonlarda emilirse vücuda zararlı olabilir. Olası bir maruz kalma senaryosu, çinko levhaların kaynak faaliyetleri sırasında oluşan ve daha sonra akciğer hasarına (metal dumanı ateşi) yol açabilen çinko oksit dumanlarının solunmasıdır. Çinko oksit nanopartikülleri ayrıca kozmetik ürünlerde mineral UV filtresi olarak kullanılır. Çözünmüş çinko iyonlarının dermal alımı meydana gelebilir, ancak cildin kendi metabolizması için çok fazla çinkoya ihtiyacı olduğu için potansiyel bir zararlı etkisi yoktur. Emilen çinkomuzun çoğu gıdadaki doğal kaynaklardan gelir.
Çinko ve çinko oksit nanopartikülleri, çinko birçok önemli biyolojik sürecin düzenlenmesinde rol oynadığı için insan vücudu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle çinko merhemlerinde ve diğer tıbbi ürünlerde kullanılır. Ancak çinko yüksek konsantrasyonlarda veya yanlış yerde (örneğin akciğerde çinko oksit nanoparçacıkları) uygulanırsa hücre ölümüne (çinko ateşi) neden olan toksik etkileri olabilir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yazar hakkında