1.Seryum 1803 yılında Jöns Jacob Berzelius ve Wilhelm von Hisinger tarafından İsveç’te keşfedildi.
2.Atom numarası 58 ve yoğunluğu 6,67 g/cm³ olan seryumun saf olarak elde edilmesi çok kompleks bir seri yöntemle gerçekleşir.
3.Seryum erime noktası 795°C ve seryum kaynama noktası 3461°C dir.
4.Tabiatta en bol bulunan nadir toprak elementlerindendir.
5.65-80°C de havada kendiliğinden alev alan seryum elementinin çinko ile reaksiyonu sonucu patlama olabilir. Alev su ile söndürülmemeli, su ile reaksiyona girerek hidrojen gazı oluşturur.
6.%50 oranında seryum ihtiva eden mişmetal, seryum alaşımlarının en önemlisidir ayrıca çakmaktaşı olarak, alaşımlarda yükseltgenmeyi önleyici ve vakum tüplerinde oksijen giderici getter olarak kullanılır.
7.Yüksek sıcaklığa dayanıklı alaşımlar %3 oranında seryum ihtiva eder ve jet motorlarında kullanılırlar.
8.Metal olarak sinema, televizyon ve benzeri yerlerde aydınlatma maksadıyla kullanılan karbonla doyurulmuş ark lambalarında da kullanılır.
9.Seryum nitrat gümüş parlaklığında akkor temeline dayanan lambaların üretiminde kullanılır.
10.Seryumun 4+ değerlikli tuzları analitik kimyada demir gibi oksitlenebilen maddelerin tayin edilmesinde, oksitleyici ajan olarak kullanılır.
11.Seryum dioksitten optik sanayiinde camın ince perdahlanmasında, cam üretiminde renk giderici olarak, porselen kaplamalarda saydamsızlık verici olarak kullanılır. Fotoğraf ve dokuma sanayilerinde de diğer seryum tuzları kullanılır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yazar hakkında