Alüminyum oksit, olağanüstü sertlik ve termal stabilite özelliklerinden yararlanıldığı birçok uygulamaya sahiptir. Alüminyum oksit içeren ürünlere örnek olarak aşındırıcı malzemeler, kemik ikameleri, eritme kapları ve saat camları verilebilir. Alüminyum oksit, mide ekşimesi için klasik bir antiasit ilaçtır.
zımpara kağıdı Zımpara kağıdında aşındırıcı bir malzeme olarak kullanıldığında (genellikle korundum olarak tanımlanır), solunabilir alüminyum oksit tozu oluşur. Bu nedenle, kapalı alanlarda yüksek düzeyde kullanımın meydana geldiği durumlarda solunum maskelerinin takılması veya emme egzoz borularının takılması gibi uygun koruyucu önlemlerin alınması tavsiye edilir. Bununla birlikte, alüminyum oksit nanopartikülleri (nemli) havada bir araya gelme eğilimindedir ve bu da daha az miktarda salınan solunabilir tozla sonuçlanır. Tıbbi amaçlar için alüminyum oksit, mide ekşimesi tedavisi için tablet şeklinde ağızdan alınır. Alüminyum oksit, saat camları, saksılar ve diğer seramikler gibi ürünlerde sıkıca bağlanır ve alüminyum oksit nanopartiküllerinin bu ürünlerden insan vücuduna girme olasılığı çok azdır.
Alüminyum oksitler daha az toksik maddeler arasında yer alır ve yalnızca yüksek konsantrasyonlarda toksik etkiler gösterir. Alüminyum oksit tozunun solunmasından kaçınılmalıdır, ancak alüminyum oksit tozunun solunmasıyla ilişkili akciğerlere önemli zarar verdiğine dair bir kanıt yoktur. Mide ekşimesi semptomlarını tedavi etmek için kullanılan tabletlerde olduğu gibi alüminyum oksit nanopartiküllerinin ağızdan alınması (yutulması) toksik değildir. Bununla birlikte, kandaki yüksek alüminyum seviyeleri insan sağlığı üzerinde yan etkilere neden olabileceğinden, uzun süre ağızdan alüminyum oksit alımından kaçınılmalıdır.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yazar hakkında