Gümüş nanoteller, gümüş nanoparçacıklara kıyasla belirgin şekilde farklı tür gümüş nanomalzemeleridir. Bu nanomalzemelerin üç boyutu var.
Bu iletken nanomalzemenin benzersiz özellikleri, esnek dokunmatik ekranların üretimi gibi gümüş nanotel tabanlı teknolojilerin kullanımı artarak devam etmiştir. Bununla birlikte, bu “ince fakat uzun” ve yüksek oranda reaktif gümüş nanotellerin potansiyel olumsuz etkileri şimdiye kadar yeterince anlaşılmamıştır. Gümüş nanotellerin yeni ve daha güvenli teknolojik uygulamalarının geliştirilmesi hedeflenir.
Farklı boyutlarda, kaplamalarda ve şekillerde bulunan gümüş nanoteller potansiyel insan ve çevresel etkileri için konsorsiyum tarafından sentezlenmekte ve analiz edilmektedir.
Nanotellerin potansiyel olumsuz özellikleri tanımlanmış ve düşük potansiyel riskleri olan gümüş nanotellerin üretilmesi için yeni sentetik yöntemler geliştirilmiştir. Gümüş nanotellerin geri kazanımı için olası atık depolama alanlarının serbest bırakılmasını önlemek ve esnek elektroniklerin geri dönüşümünü kolaylaştırmak için yeni yaklaşımlar geliştirilmektedir.
Gümüş Nanotellerin Özellikleri
Gümüş nanotellerin başlıca özellikleri aşağıda verilmiştir:
· Farklı elektriksel, termal ve optik özelliklere sahiptirler ve biyolojik sensörlerden fotovoltaiklere kadar çeşitli ürünler üretmek için kullanılabilirler.
· Gümüş nanoteller ışığın emilmesi ve yansıtılmasında dikkate değerdir.
· Gümüş nanotelleri çözelti içindeki moleküller ile etkileşime girerek iki kat şarj oluşturur. Bu, bir araya gelmelerini engeller ve gümüş nanotelleri dengeler.
· Gümüş nanoteller oldukça iletkendir.
· Gümüş nanoteller su, etanol IPA (izopropil alkol), etilen glikol ve epoksi reçineleri içinde dağınabilir.
Gümüş Nanotel Üretimi
Gümüş nanotelleri birden fazla teknikle üretilebilir, bazıları aşağıda belirtilmiştir:
Hızlı sentez: Bakır klorür ve polivinil pirolidon, gümüş nanotelleri üretmek için tek kullanımlık cam şişelerde karıştırılır.
Elektriksiz biriktirme: Metal büyütme tekniği gümüş nanotelleri üretmek için kullanılır ve bu teknikte, gümüşün polikarbonat zarlara elektriksiz çökeltilmesi oluşur.
Poliol yöntemi: Bu yöntemde, Gümüş nanoteller yaklaşık 8 saat boyunca 120 ° C’lik bir sıcaklıkta bir otoklavda ısıtılan sulu bir çözücü ile üretilir.
Şablon yöntemi: Bu teknik, gümüş nanotellerin üretimi için sulu bir çözeltide bir amfifilik siyanin boyasının çok moleküllü nanotüplerini kullanır.
Gümüş Nanotellerin Uygulamaları
Gümüş nanotellerin birçok uygulama alanı vardır; başlıcaları aşağıda belirtilmiştir:
· İletken uygulamalar: Bilgisayar panoları, yüksek yoğunluklu LED’ler ve dokunmatik ekranlar.
· Antibakteriyel uygulamalar: Giysiler, bandajlar, steril ekipman, kozmetik ürünler ve boyalar.
· Optik sektörü: Tıbbi görüntüleme, Yüzey plazmonları, Raman spektroskopisi, optik sınırlayıcılar ve güneş filmleri.
· Optik uygulamalar: Optik spektroskopiler, örneğin, metalle güçlendirilmiş floresan ve yüzeyle güçlendirilmiş Raman saçılması.
Gümüş Nanotellerin En Güncel Gelişmler
Gümüş Nanotell Giysiler:
En son inovasyona göre, gümüş nanoteller soğuğa karşı koruma sağlar. Bu yeni buluş, “kişisel termal yönetim” olarak adlandırılan yeni bir konseptin parçasıdır. Giysinin gümüş nanotellerle (bir metrenin milyarda biri olan bir nanometre çapındaki teller) kaplanmasıyla üretilir. Bu metalik nanotel teller iletken olduklarından giysi enerjiyi iletir ve portatif bir “ısıtıcı” görevi görür. Başka bir deyişle, küçük bir batarya gibi bir elektrik kaynağı ile aktif olarak ısıtılabilir.
Bu özellikle birlikte, gümüş nanotelleri, giysinin vücut ısısının% 90’ından fazlasını yansıtabilen iyi bir yalıtkan haline gelmesini sağlar. Bu yansıma, vücut ısısının en fazla% 20’sini yansıtan en sıcak yün kazaktan çok daha büyük. Böylece gümüş nanotellerle kaplanmış olan giysiler aktif ısıtma ve pasif yalıtım olarak işlev görür. Öte yandan, bu giysiler nanotellerin gözenekli yapısı nedeniyle nefes alabilir; ve pratik olarak normal kıyafetler gibi aynı hissi verebilir.
Ultra Hafif Aerojel:
ABD’de bulunan Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndan (LLNL) bir grup araştırmacı yeni bir ultra-hafif aerojel geliştirdi, böylece ışık, düşürmek veya bükmek zorunda kalmadan bir rozet tarafından tutulabilir. Özellikle elektronik enerji endüstrisinde kullanılabilecek çok hafif benzersiz özelliklere sahip olan bu yeni malzeme sınıfına aşılanmış metal bir köpüktür.
Bu malzeme, özellikle, ultra hafif ve iletken gümüş nanotelleri kullanır. Fang Qian’a göre, Nano Mektuplar’da yayınlanan araştırmanın baş yazarı, “Bu gümüş nanotüp aerojellerinin yüksek gözenekliliği ve mükemmel mekanik / elektriksel özellikleri daha iyi cihaz performansı sağlayabilir ve hücre yakıtı, enerji depolaması, tıbbi cihazlar, kataliz ve sensörler için yeni olanaklar açabilir”.
Gümüş Nanotellerin Geleceği:
Elektronik sistemlerin mikro entegrasyonuna olan talebin artması, optik özellikleri nedeniyle metal nanotellerde kapsamlı araştırmalara neden oldu. Bu, farklı sektörlerde sayısız teknolojinin gelişmesine neden olmuştur.
Gümüş, iyi elektriksel iletkenliğe sahiptir.Gümüş nanotellerin, daha fazla elektriksel iletkenliğe sahip olmasının sebebi gelişmiş optik şeffaflık ve optik esnekliktir. Bu faktörler optoelektronik ve elektronik cihazların üretimi için önemlidir.
Araştırmalar, gümüş nanotellerin, ultra büyük elektrik devrelerinin ve kuantum cihazlarının minyatürleştirilmesinde ilerleyen süreçlerde kullanılabileceğini göstermiştir.
Gümüş nanotellerin, yeni nesil otomobillerin tüm gösterge panosunun geniş bir parmağa duyarlı yüzeyde döndürülmesi de dahil olmak üzere esnek dokunmatik paneller oluşturması beklenmektedir. Bunun nedeni, elektriksel iletkenlikte indiyum-kalay oksitten ve mevcut dokunmatik sensör malzemesinden daha iyi olmalarıdır. Gümüş nanotelleri esnek plastik yüzeylere kolayca uygulanabilir.Son derece şeffaftırlar.
Bunlar sadece dokunmatik panellerde değil, yüksek verimli güneş panellerinde ve aydınlatma panellerinde uygulamaları vardır, bu da nanotellerin pratik olarak tahrip edilemez olmasından faydalanılır.
Gümüş nanotellerin ileri teknoloji uygulamaları geliştirmek için büyük potansiyeli var. Bu üst düzey elektriksel, termal ve optik özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Optik, elektronik, manyetik, tekstil, otomobil, yüksek performanslı katalizörler ve akustik gibi hemen hemen tüm sektörlerde uygulamaları var. Yeni uygulama alanlarını keşfetmek için birçok araştırma devam etmektedir.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Yazar hakkında